Britt: 0704-30 20 93 | Helena: 0702-65 06 79 (vardagar 9-18) info@nosework.se

En urvalsbana eller sökbana är inte nödvändigt att ha, men väldigt smidigt när du ska lära in doften, träna markeringar eller jobba med olika störningar. Urvalsbanor kan se ut på många olika sätt och du kan enkelt bygga en egen om du vill. Nedan ser du exempel på några olika varianter av urvalsbanor.

Sökbana med tandborstmuggar som hålls på plats av en bräda med sågade hål samt ditspikade “ben” (för smidig transport är den tvådelad, två brädor med vardera tre hål. Brädorna hålls ihop av ett gångjärn) Urvalsbana med lerkrukor Sökbana med avloppsrör med träplatta i botten
Sökbana med klädnypor med magnet och sugrör Sökbana med glasburkar i låda med grus (en långsmal blomlåda kan vara smidigare att använda än en låda liknande den på bilden) Urvalsbana med glasburkar fastsatta med snören mellan två elstängselstolpar
Urvalsbana med tesilar upphängda på krokar Urvalsbana med kryddburkar fastsatta med magnet Sökbana med sockerströare
Urvalsbana med salt- och pepparströare i bräda med sågade hål och en tunn bräda fastspikad under som botten. Sökbana av plexiglas med sågade hål och botten fastsatt med hjälp av bultar och plastdistanser.

Så här gör du en egen urvalsbana:


Hitta 4-10 burkar i lagom storlek, helst i glas eller metall för de är lättast att diska så att du får bort all lukt. Du kan till exempel använda salt- och pepparkar, gamla sillburkar eller kakaosiktare.


Plastburkar funkar också, men de går inte lika bra att tvätta bort doften ur så då får du antingen använda samma burk till doften hela tiden eller byta burkar då och då. Det allra bästa är att köpa helt nya behållare som inte använts till förvaring av något annat tidigare, men om du är väldigt noggrann och diskar flera gånger samt låter burkarna luftas torra kan du använda begagnade burkar också.


Om det inte redan är hål i locket på burkarna (som i fallet med sockerströare) gör du enkelt några hål med en syl/skruvmejsel och en hammare.

 
Antingen kan du bara ställa upp burkarna som de är mitt på golvet eller mot en vägg. I början kan det vara bra om burkarna sitter fast så att hunden inte kan knuffa runt dem. Det kan du t ex göra genom att sätta burkarna i en blomlåda med grus, spänna fast dem mellan två stänger med hjälp av snören, sätta dem i en låda med grus eller såga hål i en bräda och sätta dem i hålen.

På eBay kan du hitta sockerströare och kakaosiktare billigt.

IKEA har t ex kryddburkar. Biltema, Lagerhaus och loppisar är andra bra ställen att leta på.

Enkla glasburkar med lock kan du hitta i billighetsaffärer eller matvaruhusens fyndlådor för ca 10:- styck.

Här kan du köpa urvalsbana och sökplattform om du inte vill snickra dem själv: http://www.hundgubbe.se/nosework.html

Lycka till med träningen!