Britt: 0704-30 20 93 | Helena: 0702-65 06 79 (vardagar 9-18) info@nosework.se

Igår ordnade vi (Britt och Helena) ett officiellt doftprov med alla tre hydrolaterna. Allt gick väldigt bra och det var jättekul att se så många motiverade hundar och glada förare! Varenda hund som deltog visade tydligt att de hade koll på den doft de prövades för. En sak som vi verkligen gillar med nosework är att vi får chans att observera alla typer av hundar och raser som vi normalt inte kommer i kontakt med. Det bekräftar också att sporten passar precis alla!

Doftprovet är till för att säkerställa att föraren kan läsa sin hund när den hittar rätt doft och det är därför provresultatet hör till ekipaget, det vill säga både hund och förare tillsammans. Om någon annan vill tävla med din hund måste den personen göra ett eget doftprov just för att kontrollera att hen kan läsa av hunden. Det syns ju tydligt att förarna har tränat och är duktiga på att avgöra vad hunden talar om för dem.

Vi vill ändå passa på att ge lite tips till alla som ännu inte gjort ert första doftprov eller om du kanske missat ett prov. Själva situationen med bedömare och godkänt/icke godkänt kan göra den mest rutinerade till ett skälvande vrak (så var det dock inte i helgen!) vilket kan smitta av sig till hunden som tycker att föraren beter sig märkligt.

  • Tänk på att doftprovet inte är ett race – det går visserligen på tid men tre minuter är väldigt länge när det bara är tolv lådor som ska undersökas. Låt hunden få jobba i lugn och ro. Du hinner gå över alla lådorna ett antal gånger om du skulle vilja.
  • Även om du gör doftprovet i känd miljö kan själva situationen upplevas som annorlunda för hunden. Om provet är på en okänd plats kan det också påverka. Många gånger visar inte hunden att den funnit doftlådan likadant som den brukar när du tränar hemma eller på dina vanliga träningsställen. Kanske använder den tassen när den brukar ha nosfrys eller sätter sig istället för att ligga. Bli inte förvånad om hunden gör något annat än vanligt.
  • Skulle hunden utföra ett beteende som ser ut som en markering men inte som den brukar markera och du känner dig osäker, ta då ett varv runt lådorna och se om hunden uppvisar en tydligare markering eller intresse vid en annan låda. Gör den inte det kan du förmoda att det var doftlådan som påträffades.
  • Ha ändå lite is i magen vid otydliga markeringar. Ibland kan hunden sniffa till lite extra på en kartong av någon anledning som vi inte känner till. Tänk på att flera andra hundar kanske sökt på kartongerna före dig, och din hund kanske vill kontrollera vad det är för typer som har varit där. Då är det definitivt värt att gå ett varv för att försäkra dig om att hunden inte visar större intresse för en annan låda.
  • En del hundar som tvingas släppa doftlådan kanske inte påvisar den igen. Antingen tycker hunden att lådan är klar och färdigvisad eller också kan den uppleva ett motivationstapp för att den inte blev bekräftad första gången. Vissa blyga hundar tror ibland att de gjort fel om de inte får bekräftelse direkt. Var därför lyhörd och varsam om du har en sådan hund som markerar lite otydligt. Vill du ändå kolla av de andra lådorna ska du vara extra käck och positiv när du kommer tillbaka till den som hunden först intresserade sig för.
  • Om du får intresse vid en låda men ändå vill gå över alla de andra bör du notera vilken låda det var. Att räkna är den enda säkra metoden. Ta dig tid att dubbelkolla vilken låda det är så att du kan återkomma till den och kolla igen. Det händer ibland att både hund och förare tar fel för de tänker exempelvis ”det var en låda i början” eller ”den var i vänstra raden” men minns inte exakt vilken, så när de kommer tillbaka och hunden sniffar på en av lådorna i början (för att kolla) tror föraren att hunden markerar.

En bra sak med doftprovet är att det alltid slutar med att hunden lyckas oavsett om ni får ett godkänt intyg eller inte. Det går också bra att göra om doftprovet om det inte går som du tänkt, så slappna av!

Lycka till på alla framtida doftprov!